Przejdź do treści

PÉTISÓ – saletrzak prilled (CAN)

Pétisó, to nawóz w typie saletry wapniowo-amonowej. Produkowany od 1931 roku oryginalny węgierski Pétisó różni się od innych saletrzaków tym, że zamiast wapnia dodawany jest do produktu drobno zmielony dolomit, który jest podwójną solą węglanu wapnia (CaCO3) i węglanu magnezu (MgCO3). Ogólna zawartość wszystkich składników pokarmowych wynosi aż 39%, z czego azotu jest 27%, tlenku wapnia 7% i tlenku magnezu 5%. Genezis Pétisó zapewnia zatem suplementację nie jednego, ale 3 makroelementów odżywczych (azot, wapń, magnez) naraz. Każda tona nawozu Pétisó zawiera 228 kg dolomitu, który jest naturalnym minerałem wpływającym bezpośrednio na poprawę struktury gleby oraz jej właściwości fizykochemiczne, zwłaszcza na kwaśnych stanowiskach - stabilizuje odczyn gleby. Dodatkowo mączka dolomitowa zawarta w  tym nawozie redukuje kwasowość azotanu amonu.  To, co również jest charakterystyczne dla Pétisó, to wyrównana wielkość frakcji granul nawozu na poziomie 98%-99%, ich prawie idealnie okrągły kształt oraz odpowiednia twardość.  
Składniki pokarmowe:
  • Azot całkowity (N) 27%
  • Azot amonowy (NH4) 13,5%
  • Azot azotanowy (NO3) 13,5%
  • Wapń (CaO) 7%
  • Magnez (MgO) 5%
Opakowania:
  • Worek polietylenowy/paleta 25kg
  • Worek typu Big Bag 700kg
Zapytaj o szczegóły right arrow

specification Charakterystyka:

Saletrzak Pétisó jest uniwersalnym nawozem azotowym, do każdego rodzaju gleby, szczególnie do kwaśnych i ubogich w magnez. Może być stosowany na wszystkie gleby, pod wszystkie rośliny, przedsiewnie i pogłównie. Zalicza się do grupy nawozów azotowych o szybkim i trwałym działaniu. Forma azotanowa i amonowa odgrywają równorzędną rolę w żywieniu rośliny. Pobór odpowiedniej formy azotu zależy m.in. od takich czynników jak gatunek rośliny, jej stan fizjologiczny, pH gleby. Warunki glebowe zbliżone do pH obojętnego sprzyjają azotowi w formie amonowej. Natomiast im wyższe pH (im gleba kwaśniejsza) tym zwiększa się pobieranie azotu w formie azotanowej. Pobrany azot jest włączany w strukturę roślinnych związków organicznych i bezpośrednio wykorzystywany w roślinie.
Obecny w produkcie dolomit wpływa pozytywnie na ograniczenie zakwaszenia gleby oraz poprawia  jej strukturę. Saletrzak jest szczególnie zalecany do stosowania na glebach o nieuregulowanym odczynie (kwaśnych i lekko kwaśnych) oraz przepuszczalnych mniej zwięzłych. Dostarczenie wapnia i magnezu zwiększa możliwości produkcyjne stanowiska poprzez poprawienie utrzymania wilgoci i ciepła w glebie oraz uruchomienie makro- i mikroelementów oraz ich wykorzystanie przez rośliny uprawne. Dodatkowo zawarty w Pétisó dolomit redukuje kwasowość azotanu amonu oraz wzbogaca nawóz o wapń i magnez.

Stosowanie Genezis Pétisó jest fundamentem nawożenia przyjaznego dla gleby.

Granulacja:

0,8 – 4,0 mm: min. 93%
< 0,8 mm: max 2,0%
> 4,0 mm: max 5,0%

 

Saletrzak węgierski – nawóz saletra wapniowo-amonowa PÉTISÓ

Nawożenie roślin jest kluczowym etapem ich uprawy, a szczególną pozycję wśród produktów nawozowych zajmują nawozy azotowe. Ich podstawowym zadaniem jest dostarczanie uprawom niezbędnego azotu. “Saletrzak węgierski” to skrót użytkowy szeroko stosowany przez Rolników w Polsce, pod tym hasłem należy rozumieć nawóz typu saletra wapniowo-amonowa PÉTISÓ – zarazem jest to to jeden z najczęściej wybieranych produktów tego typu.

Saletrzak węgierski może być wykorzystywany na różnych rodzajach gleb, zwłaszcza tych o niskim pH i ubogich w magnez.

Oferujemy nawóz węgierski saletrzak w workach polietylenowych 25kg (na paletach) oraz w opakowaniach typu Big-Bag (700 kg). Są realizowany wyłącznie dostawy całopojazdowe bezpośrednio z węgierskich zakładów produkcyjnych.

 

Dlaczego warto stosować saletrę wapniowo-amonową?

Węgierski saletrzak PÉTISÓ jest dostępny w formie granulowanej oraz prilled. Stanowi bardzo cenny składnik wykorzystywany w uprawie różnych gatunków roślin – przedsiewnie i pogłównie. Zawiera 27% azotu (dwie uzupełniające się formy azotu — amonowa N-NH4=13,5%, azotanowa N-NO3=13,5% – szybkość pobierania każdej jest uzależniona od gatunku roślin, pH/wilgotności/temperatury gleby oraz stanu fizjologicznego rośliny), wapń (CaO=7%) oraz magnez (MgO=5%).

Aktualnie w rolnictwie najczęściej pojawiającym się problemem jest uregulowanie pH gleby — w Polsce 75% gleb są kwaśne lub bardzo kwaśne. Zakwaszenie gleb jest wynikiem wielu procesów zarówno naturalnych, jak i działalności człowieka. Na glebach o odczynie kwaśnym lub bardzo kwaśnym można zaobserwować spowolnienie/blokowanie procesu pobierania/dostępności wybranych składników pokarmowych.

Nawóz saletrzak węgierski PÉTISÓ ma za zadanie uzupełnić niedobory azotu w glebie, a także dzięki zawartości wapnia CaO minimalnie skorygować zakwaszenie gleby oraz poprawić jej strukturę. Zawarty w składzie nawozu magnez MgO również wpływa korzystnie na możliwości produkcyjne stanowiska.

Saletrzak jest nawozem, który charakteryzuje się łatwą przyswajalnością przez rośliny, dzięki odpowiedniemu nawożeniu możemy skutecznie ograniczać/zapobiegać rozwojowi wielu chorób (które mogą być wynikiem niedoborów podstawowych składników odżywczych).

Saletrzak węgierski – skład

Skład nawozów, jakie wykorzystuje się w uprawie roślin, ma ogromne znaczenie. Najlepiej sprawdzają się te preparaty, które mogą dostarczyć więcej niż jeden składnik odżywczy. Saletrzak węgierski PÉTISÓ zawiera:

  • azot amonowy N-NH4=13,5%,
  • azot azotanowy N-NO3=13,5%,
  • wapń CaO=7%,
  • magnez MgO=5%.

Dzięki temu dostarcza aż 3 makroelementy odżywcze w jednym zabiegu. 

Dlaczego rośliny potrzebują azot? Jest on jednym z najważniejszych pierwiastków odżywczych (budulcem ‘’masy’’), niezbędnych do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju. Jest istotnym składnikiem chlorofilu, który odpowiada za proces fotosyntezy. Deficyt azotu prowadzi do zahamowania wzrostu i słabej kondycji roślin.

Jeśli chodzi o wapń, jego podstawowym zadaniem jest budowanie ścian komórkowych, jest głównym składnikiem pektyn, nadających roślinom sztywność i stabilność, dzięki niemu mogą one rosnąć pionowo, a ich tkanki są mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto wapń wspiera integralność błon komórkowych.

Magnez odpowiada natomiast za prawidłowy przebieg procesów życiowych u roślin – m.in. za bezproblemowe pobieranie niezbędnych składników mineralnych z gleby, bierze także czynny udział w procesie fotosyntezy, jest jednym z bazowych elementów chlorofilu, a tym samym wpływa na regulowanie procesów przemian energetycznych u roślin.

storage Przechowywanie:

Nawóz należy przechowywać w czystych, suchych i wentylowanych budynkach. Nawóz w opakowaniach nie przekraczających 50 kg należy przechowywać w stosach złożonych najwyżej z dwunastu warstw, zaś o masie powyżej 500 kg w jednej warstwie zachowując minimalną odległość 1 m pomiędzy rzędami. Podłoże przechowywania nawozu izolować od wilgoci. Zabezpieczyć i nie dopuścić do oddziaływania promieniowania słonecznego i opadów atmosferycznych oraz nagrzewania do temp. 30°C

Środki ostrożności:
Warunki, których należy unikać:
• nagrzewania do temp. 30°C ,
• działania otwartego ognia,
• zbędnej ekspozycji na warunki atmosferyczne.

W bezpośrednim sąsiedztwie nawozu nie magazynować materiałów, które mogą z nim
reagować, takich jak: chemikalia, mocznik, superfosfat, cement, tlenki metali, metale
kolorowe, substancje palne (smary, oleje, węgiel).

Transport:
Saletrzak nie podlega przepisom RID i ADR.

Polecane produkty

Nawozy azotowe
GENEZIS MIKRAMID
Zobacz produkt right arrow
Nawozy azotowe
GENEZIS KARBAMID (MOCZNIK)
Zobacz produkt right arrow
Nawozy azotowe
NITROSOL – płynny nawóz azotowy, wodny roztwór mocznika i saletry amonowej.
Zobacz produkt right arrow
Nawozy azotowe
GREEN MAX – nawóz azotowy odkwaszający
Zobacz produkt right arrow