Do zakwaszenia gleby dochodzi w wyniku działania różnych czynników m.in. na skutek rozkładu materii organicznej oraz utleniania azotu i siarki. Kwaśna gleba ma gorsze właściwości fizyczne, co hamuje prawidłowy wzrost korzeni roślin, a w konsekwencji przyczynia się do obniżenia plonów. Z tego powodu w procesie odkwaszania istotne jest uzupełnianie azotu i regulacja pH gleby. Można to osiągnąć, nawożąc glebę nawozem azotowym odkwaszającym Green Max.
Jakie znaczenie ma regulacja pH gleby?
Zakwaszenie gleby jest jednym z najbardziej istotnych czynników, które ograniczają plonowanie roślin. Na podstawie licznych danych naukowych przyjmuje się, że problem ten dotyczy około 75% gleb (w Polsce). Kwaśne pH sprawia, że gleba jest mniej przewiewna, bardziej zlewna, zimna i trudniejsza w uprawie. Pogorszeniu ulega jej gospodarka wodna. Poza tym niski odczyn gleby wpływa negatywnie na pobieranie i przyswajalność składników odżywczych.
Za optymalny odczyn gleby dla roślin uprawnych uchodzi przedział od 5,5 do 7,5 pH (lekko kwaśny–obojętny). Wówczas rośliny są w stanie dobrze wchłaniać większość składników mineralnych niezbędnych dla ich prawidłowego wzrostu i rozwoju. Już przy pH poniżej 5,5 następuje spadek zdolności pobierania składników odżywczych.
Wiele zależy także od kategorii agronomicznej gleby, dlatego regulacja pH gleby ma doprowadzić jej odczyn do poziomu odpowiedniego do jej kategorii, czyli w przypadku gleb:
- bardzo lekkich – jest to zakres pH 5,1–5,5;
- lekkich – pH wynosi 5,6–6,0;
- średnich – zakres pH to 6,1–6,5;
- ciężkich – optymalne pH to 6,6–7.
Do regulacji pH, zwłaszcza przy zakwaszonych glebach, potrzebne są odpowiednie dawki nawozów odkwaszających. Pozwalają one stworzyć właściwe warunki glebowe do wzrostu plonów oraz poprawić rentowność upraw.
Dlaczego ważne jest uzupełnienie azotu w glebie i nawożenie warzyw?
Azot jest niezbędny do prawidłowego wzrostu roślin i zwiększania plonów upraw, jest podstawowym składnikiem plonotwórczym, dlatego też wchodzi w skład większości sprzedawanych nawozów. Rośliny potrzebują go w relatywnie największych ilościach i wykorzystują jako materiał budulcowy białek. Poza tym jest ważnym składnikiem nukleotydów, kwasów nukleinowych, witamin, chlorofilu itp.
Uzupełnienie azotu w glebie i nawożenie warzyw:
- pobudza wzrost części nadziemnych roślin – jest składnikiem, który istotnie wpływa na wysokość plonu;
- ułatwia przyswajanie i reguluje zużycie m.in. potasu i fosforu;
- zapobiega karłowaceniu roślin i opadaniu liści;
- pozwala na wykształcenie mocnego systemu korzeniowego;
- poprawia żyzność gleby.
Jakie warzywa potrzebują najwięcej azotu?
Jeśli chodzi o nawożenie warzyw azotem, wszystko zależy od wymagań rośliny dotyczących zapotrzebowania na ten składnik odżywczy.
- Bardzo duże zapotrzebowanie na azot wykazują: bakłażan, brukselka, cukinia, kalafior, kapusta, ogórek, papryka, pomidor, seler.
- Średnie wymagania w stosunku do azotu mają takie warzywa jak: brokuł, burak, cykoria, fasola, jarmuż, kalarepa, marchew, pietruszka, por, rzodkiew.
- Małe zapotrzebowanie na azot mają m.in. fasola karłowa, groch, roszpunka, sałata, szparag.
Uzupełnianie azotu i regulacja pH gleby – czym wyróżnia się Green Max nawóz?
Green Max to nawóz azotowy o właściwościach odkwaszających glebę. Jest to saletra amonowa z podwójną solą wapnia. Wyróżnia go unikalny skład i proporcje poszczególnych składników pokarmowych:
- azot całkowity (N) 15,9%, w tym azot amonowy (wolniej działający) 7,95% oraz azotowy (szybko działający) 7,95%;
- węglan wapnia (CaCO3) 16,1%;
- węglan magnezu (MgCO3) 11,6%.
Źródłem wapnia i magnezu w nawozie Green Max jest dolomit naturalny. Jego głównym zadaniem jest aktywacja życia biologicznego w glebie (edafonu), poprawa struktury gleby oraz podniesienie jej pH (zmniejszenie lub wyeliminowanie zakwaszenia).
Green Max – innowacyjne rozwiązanie w nawożeniu warzyw
Green Max nawóz odkwaszający można stosować jako podstawowy nawóz przedsiewny i pogłówny w każdej uprawie. Bardzo dobrze sprawdzi się do nawożeniawarzyw i owoców. Ze względu na obecność dolomitu, który jest źródłem przyswajalnego wapnia i magnezu w środowisku glebowym, sprawdzi się do wzmacniania upraw na glebach ubogich w te składniki odżywcze.

Nawóz Green Max dobrze działa na uprawy, które do prawidłowego wzrostu wymagają magnezu. Z tego powodu zaleca się użycie go do nawożenia warzyw takich jak ziemniaki, buraki cukrowe, oraz w uprawach rzepaku, kukurydzy, owsa, ziół, owoców oraz roślin motylkowych. Dzięki zawartości dolomitu nawóz Green Max dostarcza do roślin wapń i magnez, składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju systemu korzeniowego u młodych roślin. Dobrze skomponowany skład nawozu poprawia dostępność składników pokarmowych, co wiąże się z prawidłowym odżywianiem roślin. Dzięki temu silne uprawy mają zwiększoną odporność na choroby oraz stres wodny i termiczny.
Jak i dlaczego warto stosować nawóz Green Max?
Zaletą stosowania nawozu Green Max jest równowaga w jego działaniu, związana ze składem produktu. Jedna część substancji odżywczych nawozu równoważy zakwaszający wpływ zawartego azotu, natomiast druga podnosi wartość odczynu pH gleby w kierunku korzystnego poziomu.
Główne korzyści z użycia nawozu odkwaszającego Green Max to:
- podnoszenie pH gleby (zapobiega zbyt dużemu jej zakwaszeniu);
- korzystny wpływ na strukturę i właściwości fizykochemiczne gleby;
- poprawa jakości plonu;
- lepsza kondycja rośliny i większa odporność na stres termiczny oraz wodny;
- uniwersalność nawożenia – można go stosować przy każdym rodzaju gleby.
Dużą zaletą nawozu Green Max jest praktyczność. Nawożenie warzyw lub innych upraw można wykonać przy użyciu każdego typu rozsiewacza nawozów, ponieważ nawóz ma grubą, zwartą granulkę (od 2,5 do 6 mm min. 95%, >6,3 mm max. 1%, < 2,5 mm max. 4%). Dawki nawozu należy dobierać do wyników badań glebowych i rodzaju uprawy.
FAQ
Co wpływa na zwiększenie kwasowości gleby?
Zakwaszenie gleby może być spowodowane np. przez kwaśne, niewęglanowe skały glebotwórcze oraz substancje zakwaszające powstałe z rozkładu resztek roślinnych. Kwasowość zwiększa także silniejsze wymywanie spowodowane dużymi opadami deszczu i słaba absorpcja (zdolność do zatrzymywania wody). Może mieć również związek z osadzaniem się kwasów pochodzących z atmosfery, zanieczyszczeniami powietrza oraz występowaniem w środowisku kwaśnych opadów. Warto też zwrócić uwagę na stosowanie nawozów zakwaszających glebę (na przykład: siarczan amonu).
Czy nawóz Green Max można stosować do nawożenia warzyw?
Green Max to nawóz azotowy, który można stosować jako podstawowy nawóz przedsiewny i pogłówny w każdej uprawie. Jest szczególnie polecany w uprawach wymagających magnezu, w tym do nawożenia warzyw takich jak ziemniaki, kukurydza i buraki cukrowe.
W jakich opakowaniach można kupić Green Max nawóz?
Nawóz Green Max można kupić pakowany w 25 kg worki lub w opakowaniach typu worek Big-Bag po 700 kg.
Czy nawóz Green Max wymaga odpowiednich warunków przechowywania?
Worki z nawozem należy przechowywać pod zadaszeniem, w miejscu suchym, przewiewnym, o temperaturze od 5 do 30°C. Trzeba je chronić przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Zaleca się składowanie nawozu z dala od kwasów, zasad, związków metalicznych, chlorków oraz materiałów organicznych. Nie należy trzymać ich w pobliżu materiałów łatwopalnych, paliw, olejów, smarów, rozpuszczalników organicznych oraz farb. Zaleca się także składowanie nawozu z dala od środków ochrony roślin, nasion, płodów rolnych, siana, słomy, drewna, trocin, papieru i szmat.
Czy Green Max (saletra amonowa z podwójną solą wapnia) jest bezpieczny dla środowiska?
Jeżeli aplikacja nawozu zostanie przeprowadzona zgodnie z zaleceniami producenta, saletra amonowa z podwójną solą wapnia jest bezpieczna dla środowiska. Należy uważać na jej nadmierne stosowanie, które może skutkować wypłukiwaniem azotu do wód gruntowych.