Przejdź do treści
Data publikacji: 22.04.2025
Azot i siarka – idealna para w wiosennym nawożeniu. Poznaj właściwości nawozu PETISO+S (1)

Azot i siarka – idealna para w wiosennym nawożeniu. Poznaj właściwości nawozu PETISO+S

Rozpoczęcie wczesnowiosennych prac polowych to dla rolnika okres kontynuowania odpowiedniego nawożenia i dostarczenia składników pokarmowych wysianym w poprzednim roku oziminom. Duże znaczenie dla roślin w tym okresie ma dostarczenie azotu i siarki, czyli pierwiastków, które mają wpływ m.in. na kondycję upraw i jakość zebranych plonów. Zobacz, dlaczego są tak ważne i jaki nawóz wybrać.

Zastosowanie azotu i siarki w uprawach – jaka jest rola azotu?

Azot (N) to pierwszorzędowy makroskładnik, którego rośliny potrzebują w największej ilości. Nawożenie azotem pełni wiele ważnych funkcji.

  • Azot jest niezbędnym składnikiem kwasów nukleinowych i aminokwasów, które są budulcem białek. Białka są niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin, ponieważ odgrywają kluczową rolę w budowie ich komórek, transporcie składników odżywczych oraz syntezie enzymów.
  • Wchodzi w skład chlorofilu, cząsteczki, która ma funkcję wychwytywania światła podczas fotosyntezy. Bez azotu nie jest możliwe wydajne przeprowadzanie tego procesu, co w znacznym stopniu wpływa na osłabienie wzrostu roślin i produkcję energii.
  • Pomaga w wytwarzaniu hormonów roślinnych, które regulują wzrost i rozwój roślin.
  • Wspiera rozwój zdrowych, zielonych liści, zwiększając ich powierzchnię oraz zdolność rośliny do fotosyntezy.
  • Wpływa na poprawę jakości produktów rolnych. Na przykład w zbożach  składnik ten przyczynia się do zwiększenia zawartości białka, co pomaga zwiększyć wartość odżywczą pożywienia.

Niedobór azotu powoduje spowolnienie podziału komórek i wzrostu roślin, zmniejszenie powierzchni liści oraz intensywności fotosyntezy. Typowe objawy niedoboru azotu w roślinach to przede wszystkim słabszy rozwój części nadziemnych, drobne liście, karłowatość, szybsze więdnięcie i usychanie starszych liści oraz pogorszenie jakości i ilości plonu. Należy jednak pamiętać, że szkodliwe jest także przenawożenie azotem. Nadmiar tego składnika może powodować m.in. przerośnięcie części nadziemnych (wybujanie), spadek plonu oraz zwiększenie wrażliwości upraw na choroby.

Zwiększenie plonów nawozami siarkowymi – jakie znaczenie ma siarka?

Siarka (zaraz po azocie, fosforze i wapniu) jest czwartym co do wielkości składnikiem budującym rośliny. Jej znaczenie wykracza poza proste odżywianie roślin, ponieważ wpływa bezpośrednio na jakość i wydajność upraw rolnych.

  • Aminokwasy zawierające siarkę wchodzą w skład peptydów, białek, enzymów i witamin (B1, biotyny i tiaminy).
  • Siarka uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, dlatego jest niezbędna w przypadku uprawy roślin oleistych (rzepak, słonecznik); zwiększa plony i zawartość oleju.
  • Podawana w odpowiednich dawkach zwiększa zawartość chlorofilu w zielonej masie i stymuluje wegetatywny wzrost roślin.
  • Obecność związków siarki w nawozach przyczynia się do polepszania jakości odżywczej zbóż i poprawia ich wartość wypiekową.
  • Odpowiednio zastosowane nawożenie siarką wpływa na lepszą jakość bawełny, zawartość sacharozy w trzcinie cukrowej i produkcję pasz: poprawia strawność i smakowitość roślin pastewnych.
  • Siarka wpływa korzystnie na poprawę mrozoodporności roślin oraz zwiększa ich odporność na szkodniki i patogeny.
  • Nawożenie siarką upraw cebuli i gorczycy wspiera budowanie struktury olejków eterycznych.

Niedostarczanie siarki jest bardzo szkodliwe dla upraw, ponieważ upośledza wzrost, obniża jakość odżywczą roślin, zmniejsza zawartość składników odżywczych oraz zwiększa ich podatność na szkodniki, choroby i zmniejsza tolerancję na stres środowiskowy. W przypadku zbóż typowymi objawami niedoboru siarki są chloroza liści, słabe krzewienie roślin oraz wykształcanie małych kłosów i kwiatów. To skutkuje niższymi plonami i ogólnym pogorszeniem jakości upraw.

Wiosenne nawożenie azotem i siarką – kiedy je zacząć?

Stosowanie na wiosnę nawozów bogatych w azot i siarkę jest podstawową praktyką gwarantującą wysoką wydajność upraw. Zalecenia dotyczące nawożenia powinny uwzględniać czynniki regionalne, rodzaj upraw, oczekiwaną wydajność i jakość nawozu. Ważne jest, by azot i siarka były podawane razem, w jednym zabiegu, gdyż działają synergistycznie i zwiększają efektywność nawożenia. Poza tym dzięki obecności siarki rośliny lepiej przyswajają azot, co ogranicza jego straty.

Wiosenne nawożenie zbóż azotem i siarką zależy od lokalizacji, rodzaju gruntu oraz rodzaju nawozu. Zgodnie z przepisami okres, w którym stosowanie nawozów jest dozwolone, rozpoczyna się 1 marca. Wcześniejsze nawożenie, czyli od 1. do ostatniego dnia lutego, można rozpocząć, jeżeli:

  • przez 5 następujących po sobie dni, każdego dnia, średnia dobowa temperatura przekroczy 3°C (oziminy, uprawy wieloletnie i trwałe, użytki zielone);
  • przez 5 następujących po sobie dni, każdego dnia, średnia dobowa temperatura przekroczy 5°C (pozostałe uprawy).

O okresach przejścia średniej dobowej temperatury powietrza przez próg 3°C i 5°C informuje Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej – Państwowy Instytut Badawczy. Należy sprawdzać temperaturę dla powiatu, w którym zlokalizowane jest stanowisko uprawy.

PETISO+S nawóz azotowo-siatkowy – dlaczego to dobry wybór?

PETISO+S to nawóz z siarką, który sprawdza się do uzupełniania niedoboru siarki we wszystkich rodzajach upraw.

Saletrzak granulowany z siarką warto wybrać ze względu na liczne korzyści, jakie oferuje.

  • Szeroki zakres zastosowania – można go używać do nawożenia przedsiewnego, startowego i pogłównego na wszystkie rodzaje gleb i pod wszystkie rośliny uprawne.
  • Ma wysoką skuteczność odżywiania na glebach organicznych, zwłaszcza tych zagospodarowanych użytkami zielonymi.
  • Dwie formy azotu ogólnego o równych proporcjach – w postaci wolniej działającego, mniej podatnego na wypłukiwanie azotu amonowego oraz szybko działającego azotu azotanowego.
  • Dostępność siarki poprawia wykorzystanie zastosowanego azotu, dobrze wpływa na zawartość i jakość białka w roślinie oraz zaolejenie nasion (np. rzepaku lub słonecznika).
  • Obecność w nawozie wapnia, który jest podstawowym składnikiem budulcowym roślin, również ma znaczenie. Poprawia strukturę gruzełkowatą gleby (reguluje warunki wodno-powietrzne dla wzrastających korzeni), zwiększa produktywność oraz pobudza aktywność edafonu.

PETISO+S nawóz azotowo-siarkowy ma postać granulatu, dzięki czemu można go równomiernie rozsiewać na większą odległość. Ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość składników odżywczych stanowi znakomite rozwiązanie dla producentów rolnych, którzy chcą osiągnąć wysokie plony.

FAQ

Dlaczego wiosenne nawożenie zbóż azotem i siarką jest tak ważne?

Azot i siarka to niezbędne pierwiastki dla upraw polowych. Jeżeli ich zabraknie, wzrost roślin zostanie zahamowany – staną się karłowate, wygięte, bardziej kruche i mniej odporne na choroby. Odpowiednie nawożenie zbóż azotem i siarką na wiosnę jest istotne dla jakości plonu. Należy pamiętać, że niedobór siarki utrudnia pobieranie azotu z gleby oraz ogranicza jego obieg w roślinie, co utrudnia metabolizm azotu w białko.

Jaka jest optymalna dawka PETISO+S dla upraw polowych?

Zalecana dawka PETISO+S dla upraw polowych zależy od gatunku rośliny i sposobu aplikacji nawozu. Zawarta jest w przedziale od 200 do 500 kg/ha. Przykładowo dla jęczmienia ozimego rekomendowana dawka to 300–400 kg/ha. Przy podawaniu nawozu warto uwzględnić nie tylko zalecenie producenta, ale także wyniki badania gleby, jej zasobność w składniki odżywcze oraz aktualne zapotrzebowanie na azot i siarkę.

Jak i kiedy aplikować nawóz PETISO+S?

Granulowany nawóz PETISO+S zaleca się wymieszać z glebą, a w przypadku stosowania pogłównego rozsiewać produkt na wilgotne stanowiska lub przed spodziewanym deszczem. Należy pamiętać, że w przypadku gleb ubogich w siarkę oraz dla roślin o wysokim zapotrzebowaniu na nią, np. rzepak, słonecznik, saletrzak granulowany z siarką może być stosowany do przedsiewnego i wczesnowiosennego nawożenia. Rośliny mogą mieć jednak problem z wykorzystaniem siarki z obecnej aplikacji w kolejnym sezonie wegetacyjnym, ponieważ opady mogą przemieścić ten pierwiastek do niższych warstw gleby.